2014-2015 yılları arasında Sivil Toplum Diyaloğu, III Siyasi Kriterler Hibe Fonu tarafından desteklenen Özgürlüğüm Projemizi başarıyla tamamladık. 2016-2017 yıllarında da Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu IV Siyasi Kriterler Hibe Fonu desteğiyle “Özgürüm” projemizi Adalet Bakanlığı ve WIF (Worldview Impact Foundation) ile birlikte hayata geçirdik. Projemizde cezaevinde anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş arası çocuklarımıza, annelerine ve infaz koruma memurlarına destek olundu.
Projemiz kapsamında, cezaevinde anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş grubu çocuklarımızın yüksek yararını gözeterek fırsat eşitliği sağlamaya çalışıldı. Çocuklarımızın okula hazırlığına, psikolojik açıdan güçlenmelerine ve gelişim alanlarına yönelik yapılandırılmış çalışmalarla dış dünyaya uyum sağlamalarını desteklendi. Ayrıca çocuklarımızın gelişim takibini psikolojik envanterlerle sağladık.
Annelerin çocuklarına yönelik farkındalıklarını arttırmak ana hedeflerimizden biriydi. İlk karşılaştığımızda projemizi oldukça “farklı” bulan anneler, konuları işledikçe, öğrendikleriyle birlikte asıl farklılığın kendilerinde başladığını fark ettiler. Yaptığımız çalışmalarda kendilerini cesurca ifade etmeyi, duygularını söylemenin zayıflık olmadığını, çocuğu ile birlikte oyunlar oynamanın saçma/ayıp olmadığını aksine onların gelişimine katkıda bulunduğunu öğrendiler. Her ay düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz ziyaretler sayesinde, çalışmalarımız tekrar bir araya geleceğimizi bilmenin yarattığı güven ilişkisi ile ilerledi.
Cezaevinde kalan çocuklar için doğru rol model olabilecek infaz koruma memurları ile stresle baş edebilme, mesleki motivasyon ve iletişim konularında çalışmalar yapıldı. İhtiyaç analizi yapılarak, kendilerine özel olarak hazırlanan çalışmalarımız, diğer projelerden farklı yaklaşımıyla, oldukça dikkat çekti. Psikodramatik oyunlarla kurgulanan çalışmalarımız, kurum içi iletişimi, duygularını ifade etme yöntemlerini, mahkum psikolojisini anlamayı, kriz çözme becerisini destekledi. Böylelikle hep birlikte olaylara yeni açılardan bakmayı deneyimledik, kendimizde geliştirmemiz gereken özelliklerimize dair farkındalık kazandık. Her ay düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimiz sayesinde kurulan dostluklarımız da geleceğe karşı olan umudumuz gibi artarak devam etti.
Toplam 15 ay süren projemizde, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ceza infaz kurumları;
-Bursa Yenişehir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu
-Balıkesir Burhaniye L Tipi Kadın Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu
-Balıkesir Kepsut L Tipi Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu
-Denizli D Tipi Kapalı Kadın Ceza İnfaz Kurumu
-Denizli Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu Ceza İnfaz Kurumu
-Antalya L Tipi Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu
-İstanbul Bakırköy Kapalı Ceza İnfaz Kurumu