deneme bonusu veren siteler

Sunuş

Metanoya TOÇEV Köyü, bir ‘gelecek’ projesidir. TOÇEV’in 30 yıllık bilgi ve tecrübesi sonucunda tespit edilmiş ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlanmıştır. Tüm alt yapısı ‘yarın’ odaklıdır. Kendinin ötesine geçmek, kendini aşmak anlamlarına gelen ‘metanoya’ sadece bir isim ya da kelime değil hepimizin hayatında önemli yeri olan bir kavramdır. Hepimiz kendi potansiyelimizi gerçekleştirmek, kendimizin en iyi versiyonunu bulmak ve yaşamak için buradayız. Bu bağlamda, Metanoya kendi en iyi versiyonunu bulmak için araştıran, gelişen, zaman içinde olgunlaşan ve kendi yolunu çizen bir projedir. Metanoya, yolu kesişen herkesin kendi içsel yolculuklarında önemli bir rolü ve izi olan, dönüştürücü, farkındalığa yönelten bir deneyim alanı olacaktır.

Temel hedefi, ‘Okuma İstekli’ çocuklarla daha yaşanabilir, sürdürülebilir bir ‘gelecek’ tasarımına imza atmaktır.

Amacı, ‘Çocuklara ve Dünyamıza daha iyi bakabildiğimiz’ bir yarının mümkün olduğunu anlatmak ve kanıtlamaktır.

İddiası, Türkiye’de yapılmış en iyi eko-turizm ve çocuk dostu uygulama alanı olmaktır.

Vaadi, çocuk ve yetişkinlerin doğa ile yeniden bağlanmalarını sağlayacak, gelenlerin kendine olan yolculuklarında önemli bir rolü olan, kendi enerjisini üreten, atıklarını arıtan ve/veya dönüştüren Ekolojik Yaşam Alanı olmaktır.

Projenin Kısa Tanımı

Metanoya TOÇEV Köyü Projesi, TOÇEV bünyesinde bulunan ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin, yaz aylarında gerçekleşecek kampları için konaklamalı bir eğitim, dinlence ve deneyim yerleşkesi projesidir.

Proje, TOÇEV çocuklarının ihtiyaç duyulan tüm ‘yaz kampı’ imkânlarına kolayca ve güvenle ulaşabilecekleri; doğayla yeniden ve sağlıklı bir bağ kurabilecekleri; kendileriyle olan sevgi, saygı ve güven duygularını güçlendirecekleri ekolojik bir deneyim yerleşkesi olarak tasarlanmıştır. Temelinde bir eğitim/deneyim ve ekolojik yerleşke tasarımı olan proje, aynı zamanda sürdürülebilir bir gelir getirici faaliyet projesidir.

Proje, bazı noktalarda ayrılan, bazı noktalarda kesişen ve/veya örtüşen önemli uygulama alanları özelliklerine sahiptir. Bunlar, ‘Yaz Kampı Alanı’, ‘Eğitim Köyü’, ‘Konaklama Alanı’, ‘Üretim Alanı’, ‘Onarıcı Ekolojik Uygulamalar Alanı’ ve ‘Gelir Getirici Faaliyetler Alanı’dır.

Proje hayata geçtiğinde, Metanoya TOÇEV Köyü hem çocuklar hem de yetişkinler için tasarlanmış ‘ekolojik bir deneyim yerleşkesi’ olarak potansiyel tüm ziyaretçilerine hizmet verecektir.

Projenin mottosu, ‘Çocuklarımıza ve Dünyamıza Daha İyi Bakabiliriz’ olarak belirlenmiştir. Geleceğimizin iki en önemli unsuru olan ‘çocuklarmız’ ve ‘dünyamız’ için geliştirilen Metanoya TOÇEV Köyü Projesi, Türkiye’de örnek bir proje olmaya adaydır. Bu noktada, örnek bir proje olarak proje yapım süreçleri, karşılaşılan zorluklar, alınan destekler, yol haritası, haritanın uygulanma yöntemleri ve dönüşümün büyük resminin paylaşılabileceği bir belgeleme yöntemi de proje dahilinde uygulamaya alınacak ve ilgililerle paylaşılacaktır.

Projenin Süresi

Proje uygulaması 4 aşamada gerçekleşecektir. Her aşama, 8 ay olarak öngörülmüştür. Böylelikle projenin başlama tarihi itibariyle 30-32 ay içerisinde tamamlanması ve alanın faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Bu süre, tüm yasal izinleri, arazinin dönüşüm sürecini, altyapı ve üstyapı çalışmalarını, organizasyonel çalışmaları ve işletme aşamalarını kapsamaktadır.

Uygulama Alanı

Uygulama alanı, Balıkesir’in Havran ilçesi, …………… Köyü’nde yer almaktadır ve toplam 29.974,52 m2dir.

Arazi, köy yerleşim yerine kuş uçuşu 270 m. mesafede bulunmaktadır. Rakım, arazinin en yüksek noktasında 428,62 m.’dir.

Yörede yaygın olarak zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. Mandalina, erik, incir diğer önemli meyvelerdir. Hayvancılık, süt besiciliği ve peynir üretimi bölgenin önemli gelir kaynaklarıdır.

Parselin eğimi ve toprak derinliği açısından büyük ölçekli tarımsal üretime yönelik ıslah yapılmasına uygun değildir.

Havran İlçe Merkezine Mesafe 9,1 km
Havalimanına Mesafe 17,6 km
Hastaneye Mesafe 8,2 km
Plaj (Ören, Burhaniye) 22,2 km
Edremit 17,3 km
Ayvalık 52,6 km
Balıkesir 85,9 km
İstanbul 334 km

Önemli Doğal ve Tarihi Alanlar

Kazdağı Milli Parkı / Adatepe Köyü / Adatepe Köyü Camii / Yeşilyurt Köyü / Zeus Altarı / Çamtepe Ekolojik Yaşam Kültürü Merkezi / Hasanboğuldu / Mıhlı Şelalesi / Başdeğirmen Şelalesi Mıhlı Çayı Taş Köprü / Altınoluk / Altınoluk Amfi Tiyatro/ Şahindere Kanyonu & Şelalesi / Antandros Ören Yeri / Darıdere Tabiat Parkı / Ayazma Pınarı Tabiat Parkı / Altınoluk Cam Teras / Çamlıbel Köyü / Tahtakuşlar Köyü / Tahtakuşlar Etnografya Müzesi / Güre / Kazdağı Müzesi / Sarıkız Zirve / Sarıkız Türbesi / Astyra Antik Kenti / Sütüven Şelalesi / Beyoba Köyü / Zeytinli Köyü / Mehmetalan Köyü / Akçay / Sarıkız Heykeli / Kurşunlu Camii / Havran Çayı / Ören Plajı / Adremytteion Antik Kenti (Ören) / Gömeç / Ayvalık / Cunda

Proje Unsurları

Proje, bazı noktalarda ayrılan, bazı noktalarda kesişen ve/veya örtüşen önemli uygulama alanları özelliklerine sahiptir. Bunlar, ‘Yaz Kampı Alanı’, ‘Eğitim Köyü’, ‘Konaklama Alanı’, ‘Üretim Alanı’, ‘Onarıcı Ekolojik Uygulamalar Alanı’ ve ‘Gelir Getirici Faaliyetler Alanı’dır.

Yaz Kampı Alanı

Metanoya TOÇEV Köyü, TOÇEV bünyesinde bulunan öğrencilerin yaz aylarında gelecekleri 6-7 gece konaklamalı kampların düzenleneceği bir alan olacaktır. Düzenlenecek kaynaştırma kampları ile Türkiye’nin farklı bölgelerinden, gelen farklı kültürlerden çocuklar birlikte yaşam alanı paylaşma deneyimi kazanacaklardır.

Eğitim Köyü

Alan, yıl boyu, günübirlik ve/veya kısa süreli konaklamalı, eğitim, seminer, konferans, panel, çalıştay, arama toplantısı vb organizasyonlara ev sahipliği yapacaktır.

Konaklama Alanı

Alandaki tüm imkânlar hem çocuklar hem de yetişkinlerin ihtiyaçlarına yönelik tasarlanacaktır. Böylelikle yaz aylarında öğrencilerin kamplarının olmadığı zamanlarda ve okulların açık olduğu dönemlerde alan yetişkinlere yönelik özel programlarla kamp alanı olarak hizmet verecektir.

Onarıcı Ekolojik Uygulamalar Alanı

Metanoya TOÇEV Köyü, örnek bir eko-turizm alanı olarak enerji, su, toprak, hava, bitki ve fauna konularında ekosistem dengesini öncelikle gözeterek sahadaki uygulamaları ile örnek olmayı amaçlamaktadır.

Gelir Getirici Faaliyetler Alanı

Metanoya TOÇEV Köyü, yaz kampları, günü birlik ve hafta sonu etkinlikleri, tüm yıla yayılan eğitim ve toplantı faaliyetleri, tüm yıla yayılan konaklamalı özel ilgi turları ve kampları ile vakıf bütçesinden bağımsız bir şekilde ayakta kalabilen bir yapıya sahip olacaktır. Böylelikle daha çok TOÇEV çocuğuna ve hatta daha çok çocuk ve yetişkine daha etkin hizmet verebilecek bir kapasiteye kavuşacaktır.

Neden Yaz Kampı?

Yaz Kampları, çocukların gelişimlerinde önemli etkilere sahiptir. Bunların başında bir arada yaşama, paylaşma, bölüşme, iş bölümü, kendi işini görme, aileden uzak kalabilme, güven duyma gibi kişisel gelişimlerinde önemli dönüm noktalarını oluşturan unsurlar yer almaktadır.

Kamp boyunca çocuklar belirli saatlerde yatıp belirli saatlerde kalkmakta ve dijital unsurlardan oldukça uzak kalmaktadırlar. Bu da günlerini planlama, zamanı etkin kullanma ve otokontrolün gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Kamp alanında, alanın özelliklerine göre değişmekle birlikte, kamp işlerinin bir kısmı (sofra toplama, alan temizliği, vb) birlikte yapılmaktadır. Çocuklar, odalarından ve öz bakımlarından da kendileri sorumludur. Tüm bunlar çocukların kendilerine olan güvenlerinin artmasına ve sorumluluk bilinçlerine olumlu yönde katkı sağlamaktadır.

Kamp alanı, çocuklara kapalı duvarlar ardından değil, sahada, pratikte öğrenme fırsatı sunmaktadır. Pratikle ve sürecin gözlenmesiyle pekişen öğrenme süreci, bilince ve davranışa dönüşebilmektedir. Yurtdışından gelen gönüllü ağabey ve ablaların çocuklarla kurdukları iletişim, yabancı dil konuşan biriyle bir arada yaşamak, çocukların yabancı dile, yabancı kültürlere, diğer ülkelere olan merakını geliştirmekte, ayrımcılığın aşılmasında önemli bir zihinsel kırılma yaşamalarını desteklemektedir.

TOÇEV’in eğitim yaklaşımının temelinde çocukların ve gençlerin, okul, puan, başarı için değil yaşam donanımı için öğrenme bilinci yer almaktadır. Yaz kampı içerikleri de bu bilinç ve bakış açısıyla öğrencilerin hayata karşı donanımlarını, öz farkındalıklarını, belirsizlikler karşısında esnekliklerini ve krizler karşısında dayanıklılıklarını artırmaya yönelik hazırlanmaktadır. ‘Duyguları Tanıma ve Yorumlama’, ‘Problem Çözme Becerileri’, ‘Yaratıcı Yazma Becerisi’, ‘Eleştirel Düşünce Biçimleri’, ‘Eğlenceli Zihinsel Aktiviteler’, ‘P4C Felsefe Sohbetleri’ ‘Çocuk Hakları’, ‘Toplumsal Cinsiyet’ kamp programlarında özellikle yer verilen gelişim alanlarıdır.

Neden Ekolojik Alan?

Çocuklarımıza yaşanabilir, temiz ve güzel bir dünya bırakmak hepimizin görevi. Bu görev bilincini çocuklara ve gençlere benimsetmek de bir o kadar önemli. Geniş tanımıyla dünyamız, yeşiliyle, mavisiyle, göklere uzanan ağaçları, çeşit çeşit meyvesi, şifalı bitkileri, dengenin vazgeçilmez unsurları hayvanları, böcekleri, bakterileri, ayrıştırıcıları, mikroorganizmaları ile eşsiz gezegenimiz… Dağları, ormanları, verimli ovaları, akarsuları, şelaleleri, okyanusları, çölleri, bozkırları ile eşsiz yuvamız… Ve tüm bu mevcudiyetin arasındaki müthiş denge…

Üretim faaliyetlerinin insan doğa ilişkisinde neden olduğu asimetri ise doğal kaynakları aşırı kullanmak, üretim atıklarını doğaya bırakarak onu kirletmek, faunayı ve florayı değiştirmek şeklinde gerçekleşmiştir. Bu asimetrinin irdelenmesi sonucunda ulaştığımız sonuç doğa varlıklarını üretimin bir öğesi olarak gören, onlara üretim sürecine olan katkıları oranında değer veren ve onların varlık değerini piyasa değeri üzerinden değerlendiren ekonomi merkezli bir çevre anlayışının ortaya çıktığıdır.

Oysa, doğaya ve çevremize olan sorumluluğumuz sadece bugün yaşadığımız dünya itibariyle değildir. En azından yaşadığımız dünya kadar bir geleceği, bir sonraki nesillere bırakmak zorundayız. zaman geçtikçe dünyanın olanaklarından nasıl daha fazla yararlanacağımız değil, onu nasıl daha fazla koruyabileceğimiz kaygısı ön plana çıkmalıdır. Çevrenin sürdürülebilirlik çerçevesinde korunması, tüm insanlığın ortak mevzusu olmalıdır.

Bu yeni paradigma çerçevesinde, ‘dünyaya daha iyi bakabilmek’ aynı zamanda ‘çocuklara daha iyi bakmak’tır, aynı zamanda ‘geleceğe daha iyi bakmak’tır.

Projenin Özel Hedefi

Projenin genel hedefi, Okuma İstekli Çocuklarımızla birlikte daha yaşanabilir, sürdürülebilir bir ‘gelecek’ tasarımına imza atmaktır.

Projenin Özel Hedefleri

  1. ‘Çocuklarımıza ve Dünyamıza daha iyi bakabildiğimiz’ bir yarının mümkün olduğunu anlatmak, göstermek ve kanıtlamak.
  2. Türkiye’de örnek bir eko-turizm ve çocuk dostu eğitim, dinlence ve deneyim alanı yaratmak.
  3. Aynı zamanda bir ‘gelecek projesi’ olan proje ile TOÇEV’in 30 yıllık (1994’ten bu yana) bilgi ve tecrübesi sonucunda tespit edilmiş ihtiyaçları doğrultusunda bir tasarım ve içerik ortaya koymak.
  4. Odağını ‘yarın’da tutan bir anlayışla eğitim ve deneyim projeleri geliştirmek.
  5. Çocuklarımız, gençlerimiz ve yetişkinler için süreçlerin gözlenebildiği, uygulamalı bir ‘çevre eğitimi’ alanı yaratmak.
  6. Projenin gerçekleştirileceği arazinin bulunduğu köy, yakın köyler ve ilçe merkezinde yaşayan yerli halka katkı sağlayabilecek uygulamalar hayata geçirmek.
  7. Alanda gerekli olacak emek gücünü ve tedariği bulunduğu köy, yakın köyler ve Havran’dan temin ederek ekonomik girdi ve sosyo-ekonomik fayda sağlamak.
  8. Gerçekleştirildiği arazi ve yakın çevresiyle organik bağlar içinde eğitim, istihdam ve kalkınma projelerinin gelişmesine ön ayak olmak.
  9. Uluslararası gönüllü organizasyonları ile iş birlikleri geliştirerek alanda tüm dünyadan gönüllülerin çocuklarla ve gençlerle buluşmasına imkân sağlamak.
  10. Bulunduğu arazide ve yakın çevresinde, dengeli bir ekosistem ve biyoçeşitlilik için ekolojik uygulamalar geliştirmek ve hayata geçirmek.
  11. Bulunduğu alanın endemik ve yerleşik bitki çeşitlileriyle kuraklığa dayanıklı, afetlere dirençli bir yerleşke tasarlamak.
  12. Bölgenin yerli tohumlarından yapılacak üretimle yerleşkenin ihtiyacı olan gıdanın bir kısmını yerleşkede üretmek.
  13. Güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak kendi enerjisini üretmek.
  14. Yağmur suyu hasadı ve gri su arıtma sistemleri ile su kaynaklarını verimli ve adil şekilde kullanmanın yollarını geliştirmek ve uygulamak.
  15. Gelir getirici faaliyetleri geliştirerek vakıftan bağımsız, kendi kendine yeten sürdürülebilir bir gelir modeli yaratmak.

Projenin Amaçları

Projenin kısa vadeli amacı, Türkiye’de yapılmış en iyi eko-turizm ve çocuk dostu alanı olmak; çocuk ve yetişkinlerin doğa ile yeniden bağlanmalarını sağlayacak, gelenlerin kendilerine olan yolculuklarında önemli bir rolü olan, kendi enerjisini üreten, atıklarını arıtan ve/veya dönüştüren Ekolojik bir eğitim, dinlence ve deneyim yerleşkesi oluşturmaktır.

Uzun Vadeli Amaçlar

  1. Örnek bir eko-turizm yerleşkesi olarak projeyi çoğaltılabilir modüler bir model haline getirmek.
  2. Türkiye’de benzer projelerin yaygınlaşmasına yenilikçi ve örnek proje olarak katkıda bulunmak.
  3. Alanda vakit geçiren çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin zihinlerinde ve bilinçlerinde fark yaratabilecek kadar güçlü bir role sahip olabilmek.
  4. Çocuklar ve gençler ile eğitim ve ekoloji ile ilgili aktörler için gitmenin, kampa katılmanın, vakit geçirmenin moda olacağı bir bilinirlik ve etki mertebesine ulaşmak.
  5. Geliştirdiği gelir modeli ile vakıftan bağımsız, kendi kendine yeten, ar-ge ve iş-ge için bütçe ayırabilen, daha fazla çocuk ve gence ücretsiz kamp ve eğitim organizasyonları yapabilen bir ekonomik seviyeye kavuşmak.
  6. Afetlere ve iklim krizi senaryolarında yer alan olumsuz risk faktörlerine karşı dirençli, kendini koruyan, onaran, iyileştiren uzun ömürlü bir yerleşke yaratmak.

Sürdürülebilirlik 1

Proje dahilinde ‘sürdürülebilirlik’ iki farklı boyutuyla ele alınmıştır.

Bunlardan ilki projenin hizmete açıldıktan sonraki süreçteki seyridir. Yerleşke, bir kamp alanı olarak hizmet verecek bir işletme yapısına sahip olacaktır.

Yerleşke, kendi enerjisini üreten, ihtiyacı olan gıdanın bir kısmını kendi üreten, israfa yönelik katı önlemlerin alınacağı, yağmur suyu hasadı ve gri su sisteminin kullanılacağı bir tesis olacaktır. Bazı hijyenik malzemeler dışında kullan at ürünlerin tamamen yasak olacağı, az tüket prensiplerine dayalı sistem dahilinde geri dönüşüme de yer verilecektir. Organik atıkların uygun olanları kompost yapılarak değerlendirilecektir.

Tesis altyapısında ve üst yapılarında kullanılacak malzeme seçimlerinde ömür / çevreye zarar analizleri yapılarak en optimal malzemeler seçilecek, bakım maliyetleri ve periyodları da göz önünde bulundurulacaktır.

İlgili kurum, kuruluş ve STK’larla iş birliği yapılarak peyzajda kuraklığa dayanıklı bitkiler seçilecek; bitkisel üretim planlamasında enerji ve girdi (su, elektrik, emek, tesis, vb) tüketimine dikkat edilecektir.

İlgili kurum, kuruluş ve STK’larla iş birliği yapılarak alanın risk faktörleri analiz edilerek afetlere ve iklim krizi senaryolarının olumsuz risklerine karşı dirençli bir yerleşke tasarlanacaktır.

Sürdürülebilirlik 2

Sürdürülebilirlik proje dahilinde, bulunduğu alanın çevre koşullarına etkisi üzerinden de ele alınmıştır.

Gerçekleştirilecek yerleşke tasarımında koruma/kullanım dengesi koruma lehinde gözetilerek olumsuz etkinin minimize edilmesi öncelikli olacaktır.

Bunun yanı sıra kaynakların etkin hatta kıt kullanımı ile bulunduğu alana olumsuz etkisi bertaraf edilecektir.

Projenin gerçekleşeceği alan ve yakın çevresinde flora ve fauna analizleri yapılacak, nesli tükenen bitkilerin yeniden gelişmesi için uygun ortamların sağlanması ve korunması için onarıcı ve iyileştirici faaliyetler gerçekleştirilecektir.

Var olan ekosistemin dengesi korunacak, bozulan noktaların dengelenmesi için çalışmalar yapılacaktır.

Alan içerisinde oluşturulacak mini sulak alanlar ile alandaki biyoçeşitliliğin gelişimine katkı sağlanacaktır.

Yasal izinler çerçevesinde komşusu olan ormandaki ekosistemin korunması, onarılması ve iyileştirilmesi için çalışmalar yapılacaktır.

Faydalanıcılar & Hedef Kitle

Doğrudan Faydalanıcılar

  • Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı bünyesindeki çocuklar ve gençler.
  • TOÇEV bünyesindeki çocukların ve gençlerin aileleri (kardeş ve ebeveynleri).
  • Kapalı grup kamplarına katılacak olan çocuklar ve gençler.
  • Kapalı grup kamplarına katılacak olan ebeveynler.
  • Kapalı grup kamplarına katılacak olan yetişkinler.
  • Alanda düzenlenecek olan eğitim, seminer, konferans vb organizasyonlara katılacak olanlar.
  • Kamp faaliyetlerinde görev alacak eğitmenler.
  • Kamp faaliyetlerinde görev alacak gönüllüler.

Dolaylı Faydalanıcılar

  • Arazinin bulunduğu köy ve civar köylerde yaşayanlar.
  • Havran ve yakın ilçelerde yaşayanlar.
  • İşletmede görev alacak personel ve aileleri.
  • İşletmeye hizmet verecek tedarikçiler.

Hedef Kitle

Eğitim, çocuklar, gençler, ekoloji, yenilenebilir enerji, bitkisel üretim, eko-turizm, onarıcı faaliyetler, sürdürülebilirlik gibi ögelerin bir arada değerlendirildiği projenin hedef kitlesi oldukça geniş bir yelpazede yer almaktadır.

  • TOÇEV bünyesinde yer alan çocuklar ve gençler. Özel okullar.
  • Eğitim ve çevre alanlarında çalışan sivil toplum kuruluşları.
  • Özel ilgi turları kapsamında hedeflenen yetişkinler. Akademisyenler ve araştırmacılar.
  • Üniversitelerin ilgili bölümlerinde (çevre mühendisliği, mimarlık, biyoloji, tarım, ziraat mühendisliği, vb) okuyan öğrenciler.
  • Eko-turizm ile ilgili kurum ve kuruluşlar.
  • En geniş anlamında tüm ebeveynler.

Sponsorluk

Bir sosyal girişim olan Metanoya TOÇEV Köyü’nü hayallerimizdeki gibi bir yerleşke haline getirebilmemiz için kurumsal ve bireysel sponsorluklara ihtiyaç duyulmaktadır.

Metanoya TOÇEV Köyü’nün Türkiye’de örnek bir proje olacağına yürekten inanıyoruz. Çocuklarımız ve dünyamız için yapacak daha çok şeyimiz var. Siz de bu uzun yolculuğun bir parçası olarak Metanoya TOÇEV Köyü’nün çocuklarımıza ve dünyamıza daha iyi bakabileceğimiz bir alan olmasına katkı sağlayabilir, bu büyük ailenin değerli bir üyesi olabilirsiniz.

Soru ve yorumlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

keyboard_arrow_up