Sana ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın desteğiyle 2010 yılında; Sinop, Çankırı ve Kastamonu il/ilçelerinde başladığımız “İyi Beslenmek İyi Gelecek” projemizi Gümüşhane ve Bayburt il/ilçelerinde devam ettirdik.
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin çocuklarımızın eğitimine katkısı bilinen bir gerçek… Dengeli beslenmede kahvaltının önemi konusunda farkındalık oluşturmak ve maddi durumu yetersiz ailelerin okuma istekli çocuklarına kahvaltı ağırlıklı gıda paketleri ulaştırmak için yola çıktık.
Proje kapsamında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın yönlendirmesi ile tarafımızdan belirlenen illerde, valilik/kaymakamlık ve milli eğitim müdürlüklerinden alınan listelerin eşleştirilmesi ile yol alındı. Listedeki tüm evler gezilerek, bir yıl boyunca her ay kahvaltılık ve temel besin öğeleri içeren gıda paketleri ulaştırılarak 500 çocuk ve ailesi belirlendi. Seçilen ailede başarılı çocukların yanı sıra ders durumu iyi olmayan kardeşlerine de gıda paketleri götürülerek; başarılı çocuğun ödüllendirilmesi, kardeşinin de motive olması sağlandı. Aileye de bir yıl süresince verilen destek ile maddi-manevi katkı sağlanmış oldu.
Gıda paketlerimizi çok çocuklu ailelerde israfa sebebiyet vermemek için aile ve çocuk kolileri olarak tasarladık. Aile kolisinde bal, zeytin, bulgur, beyaz ve kepekli un, mercimek, nohut, makarna, şeker, tuz çocuk kolisindeyse peynir, süt, margarin, yulaflı bisküvi, kuru kayısı bulunuyordu. Beslenme uzmanlarımızın bir çocuğun bir ay boyunca alması gereken besin değerlerini hesaplayarak oluşturduğu paketlerimiz, her ay soğutuculu araçlarla dağıtım yapılacak bölgeye getirildi. İstanbul’dan her ay bölgeye giden ekibimiz ailelerle sohbet ederek gıda paketlerini teslim ettiler.
Projenin uygulandığı bölgelerde ailelere “sağlıklı ve dengeli beslenme” konusunda bilinçlendirici paneller düzenlendi, ailelerle beslenme üzerine düzenli olarak anketler dolduruldu. Anketlerimiz gösteriyor ki; muntazam tükettikleri kahvaltılıkların ve diğer gıdaların sayesinde çocuklarımızın boy ve kiloları arttı, okuldaki başarı oranları yükseldi. Bu da “İyi beslenmek iyi gelecek” sloganının proje ile örtüştüğünü gösteriyor.